hírlevél | 2024. 10. 21.




Az építőipari vállalkozások és a minimálbér-emelés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által megkérdezett cégek többsége a 2025-re vonatkozó bérfejlesztést nem az év elején tervezi megvalósítani teljes egészében, de mindenképpen „látható” reálbér-emelkedéssel számolnak – olvasható a szakszövetség közleményében.


A jelenleg is zajló minimálbér tárgyalások kapcsán az ÉVOSZ által megkérdezett cégek jelezték: ha a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a felek 10 százalékos minimálbér emelésről döntenek, akkor azt az építőipari vállalkozások 2025-ben kezelni tudják. A képet árnyalja, hogy a vállalkozások 90 %-nál a rendelésállomány a múlt évhez képest nem éri el a 80 százalékot, nagy szóródás mellett 50–80 % között mozog. Az alacsony munkaellátottság miatt az ÉVOSZ nem tartja kizártnak, hogy egyes cégek létszámcsökkentésre kényszerülnek. A foglalkoztatást és a bérezést a munkaellátottság mellett a magas importhányadú építések miatt a forint árfolyama is alapvetően meghatározza az ágazatban – jegyzi meg a közlemény.

Az ÉVOSZ szerint ugyanakkor 2026–2027-re csak számos gazdaságfejlesztési intézkedés, kedvező hitelezési körülmények, ipari hatékonyságjavulás mellett lenne vállalható az évi 10-11%-os minimálbér-emelés.

Forrás: uzletem.hu
Fotó: Gabor Meszesan/Getty Images

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. október 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton