hírlevél | 2024. 09. 23.




Kimutathatóan egyre jobban zöldülnek a beruházások

A legújabb NBS jelentés szerint az építőipari projektek egyre zöldebbé válnak – legalábbis az Egyesült Királyságban, de a kutatás a helyszíntől függetlenül komoly tanulságokat tartogat.


Az NBS és a Royal Institute of British Architects (RIBA) közreműködésével készült „Fenntartható jövő jelentése” megállapította, hogy a nettó zéró emissziós projektek száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt évben a válaszadók 64 százaléka dolgozott ilyen projekten, míg 2022-ben csak 49 százalékuk.

A közel 600 építőipari szakember megkérdezésével készült tanulmány célja az építési szektor fenntarthatósági attitűdjeinek és protokolljainak vizsgálata. Az eredmények szerint a válaszadók 43 százaléka sikeresen teljesítette a fenntarthatósági célokat, szemben a tavalyi egyharmados aránnyal. A legnagyobb elégedettséget a megbízók mutatták, míg az építészek körében ez az arány 35 százalék volt.

A fenntarthatóság előrehaladása mellett a tanulmány rávilágít arra is, hogy a célzott építkezés jelentős hatással van a szektor ökológiai lábnyomának csökkentésére. A jelentés kiemeli, hogy a termékek elérhetősége és az építési termékadatok növekvő használata is kulcsszerepet játszik a legzöldebb termékek kiválasztásában.

Bár az optimizmus növekvő, a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások továbbra is nehezek. A költségek emelkedése, a gazdasági stagnálás és az építőanyagok drágulása mind-mind jól azonosítható akadály – állapítja meg az NBS jelentése, amely szerint a cégek 70 százaléka már méri a kibocsátásokat, ami jelentős növekedés az előző jelentésben szereplő 54 százalékhoz képest. Azoknak a cégeknek az aránya is emelkedett, amelyek karboncsökkentési célokat tűztek ki maguk elé: 76 százalékon állnak a korábbi 62 százalék helyett.

Forrás: Newtechnology

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. szeptember 23.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton