hírlevél | 2024. 07. 16.




Skálázható, BIM alapú, decentralizált tudásplatform a fenntartható és energiahatékony építőiparért

Európa teljes energiafogyasztásának több mint 45%-áért az épületállományunk a felelős. Ennek következtében több európai uniós irányelv is született az elmúlt években az építőipar és az épületállomány fenntarthatóságának és energiafogyasztásának javításával kapcsolatosan.


Ilyen kezdeményezés például a „European Green Deal”, amely 2050-re az épített környezet teljes klímasemlegességét tűzte ki célul. Ennek keretében született meg az az EU-s direktíva is (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD), amely szerint 2028- tól minden új építésű épületnek az EU-ban nullkibocsátásúnak kell lennie, és 2030-ra minden épületnek el kell érnie legalább az „E” osztályú energia-minősítést. Ezekkel az elvekkel párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt kap az emberközpontúság is, az épületállományok nyújtotta életterek minőségének és komfortérzetének javítása.

A fenti irányelvek teljesítéséhez elengedhetetlen az épületek teljes életciklusán keresztül – a tervezéstől a kivitelezésen, fenntartáson, üzemeltetésen és rekonstrukción át egészen az épület esetleges lebontásáig és újrahasznosításáig – zajló építőipari folyamatok hatékonyságának és átláthatóságának javítása, valamint azok utánkövethetőségének megteremtése.

Dr. Friedman Noémi a Beton újság júniusi számában azokról a lehetőségekről ír, amelyek segíthetnek elérni ezeket a célokat, különös tekintettel a digitalizációra, az adatkezelésre, a BUILDCHAIN-re és a digitális épületnapló eszközeire.

A teljes cikket a Beton újság júniusi számában olvashatja el, erre a linkre kattintva

Forrás: Beton újság

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. július 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton