hírlevél | 2024. 07. 16.




Forró a helyzet – de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Már a magyarok is a mediterrán országokban bevált komplex rendszerekre vágynak.


 

Az előrejelzések szerint újabb hőmérsékleti csúcsok dőlhetnek meg 2024 nyarán, a forróság pedig nemcsak kellemetlen, hanem akár emberéleteket is követelhet – elsősorban a 65 év felettiek körében. Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással, valamint a zöldfelületek okos pozicionálásával energiahatékony módon tarthatnánk hűvösen az otthonunkat.

A Wavin kutatásából kiderült, hogy a magyarok leginkább olyan komplex rendszereket telepítenének otthonaikba, amelyek lehetővé teszik a felületfűtő-, hűtő-, valamint szellőztetőrendszerek és egyéb okos megoldások összehangolt használatát minden évszakban. Az épületgépész mérnök szerint az utóbbi években itthon is egyre nagyobb az igény a mediterrán országokban már elterjedt, könnyen kezelhető és energiahatékony rendszerek iránt, amelyek segítségével nyáron is kellemes hőmérséklet érhető el az épületekben.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a 65 éves vagy annál idősebb emberek körében a hőséggel összefüggő halálozások száma az elmúlt években mintegy 60%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a légkondicionáló berendezések száma megháromszorozódott, és az épületek egyre hatékonyabb szigetelése miatt a meleg még éjszaka is bent marad. Nemcsak több eszközzel hűtünk, hanem az energiaárak növekedése miatt is drágábban, így egyre világosabbá válik, hogy energiahatékony alternatív megoldásokra van szükségünk. Balogh Péter épületgépész mérnök, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Termékmenedzsere segítségével bemutatjuk a leghatékonyabb eljárásokat.

A problémát a gyökerénél…

… ragadjuk meg – konkrét és átvitt értelemben is. Hiszen a fákat és zöld felületeket nélkülöző épületdzsungel nyaranta ontja magából a meleget, forró városban pedig értelemszerűen a lakásokat is nehezebb lehűteni. Az épület elé ültetett fa megvédi a falakat a felforrósodástól, de segíthetnek az olyan nagy árnyékot adó és egyben dekoratív futónövények is, mint a lilaakác vagy a vadszőlő. A városi fák túlélése érdekében nem szabad megfeledkeznünk a növények vízellátásáról sem, ebben segít például a Wavin innovációja, a betonfelület alá telepíthető, gyökereket tápláló víztározó, a TreeTank.

Kék is, zöld is – mi lehet az?

Búcsúzzunk el a Nap melegét magába szívó és visszasugárzó, sötét színű tetőktől. Nagy előrelépés, ha zöld tetőt telepítünk, de egy még kevésbé elterjedt megoldás ennél is tovább megy: a kék-zöld tető, azaz a Wavin „PolderRoof” projektje segítségével a tetőből okos víztározó válik. A „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva ugyanis egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. Így az esővizet így öntözésre, az épület hűtésére vagy akár a mosdókban is újrahasznosíthatjuk. A rendszer okos megoldásokkal válik maximálisan hatékonnyá, több fokkal csökkenti az épületekben a hőmérsékletet, és akár 10 decibellel képes csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt.

Hűvös lakás – huzat nélkül

Akár szellőztetéssel, akár légkondicionálóval próbáljuk lehűteni a lakást, a légörvények, illetve a befúvók okozta zaj nem csak az erre érzékenyeket zavarja hosszú távon. Minél egyenletesebb a légmozgás, annál hosszabb ideig érzünk egy helyiséget komfortosnak. A legkellemesebb – és egyben energiatakarékos – megoldás, ha felülethűtéssel, azaz a mennyezetben, illetve a falakban elhelyezett, hideg vizet áramoltató csőrendszer segítségével hűtjük a lakást. Így nem betegszünk meg az egy pontra fújt hideg levegőtől, és a légkondicionálók rendszeres tisztításával sem kell bajlódnunk. A rendszer ráadásul ugyanazon elemekkel - esetleg padlófűtéssel kiegészítve - fűtésre is használható, így minden évszakban a legmegfelelőbb hőmérsékletet biztosítja. Ha még ennél is tovább szeretnénk menni, akkor a családi házakba, egyedi lakásokba utólag is telepíthető vezérelt gépi szellőztetőrendszerek jelentik a megoldást, melyekkel a kintről beáramló friss levegő mindig megfelelő hőmérsékletű.

A magyarok komplex megoldásokra vágynak – egész évben

A Wavin kutatása szerint a magyarok olyan komplex rendszereket telepítenének legszívesebben az otthonukba, melyekkel a felületfűtő, -hűtő, valamint szellőztetőrendszerek és egyéb okos megoldások használatát minden évszakban össze lehet hangolni. Balogh Péter, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Termékmenedzsere szerint az építkezést, felújítást tervezők jellemzően éppen a magas energiaárakat szem előtt tartva választják ezeket a komplex rendszereket, hiszen egyértelmű, hogy hosszútávon az energiahatékony megoldásokban érdemes gondolkodni.

„A mediterrán országok lakói jól tudják, hogy a nyári melegben csak a hűtés, a szellőztetés és az árnyékolás összehangolt alkalmazásával tarthatják kellemes hőmérsékleten épületeiket. A klímaváltozás és az egyre forróbb nyarak miatt eljött az idő, hogy mi is komplex, energiahatékonyan üzemeltetett rendszerként tekintsünk az otthonunkra” – tette hozzá a szakértő.

Forrás és kép: Wavin

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. július 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton