hírlevél | 2024. 07. 16.




Fenntarthatóbb építkezéseket szorgalmaz a CeMBeton

A globális tendenciák azt mutatják, hogy minden hónapban annyi új épület épül világszerte, mint egy New York-méretű város, hogy eleget tudjon tenni bolygónk növekvő népességének és lakhatási igényeinek.


Az építőipar szerepe a zöld átállásban

Magyarországon is jellemző tendencia az urbanizáció, azaz a városok fejlődése, mely tendencia leginkább a rendszerváltást követően gyorsult fel. Az építés alapjául szolgáló beton, a víz után a második leggyakrabban használt anyag a világon, melynek az egyik legfontosabb alapanyaga a cement – ami azt is jelenti, hogy a cement és mészipar, a magyar építőipar fejlődésének egyik motorja.

Miközben a beton számos modern és energiahatékony épület megvalósítását teszi lehetővé, az építőipari alapanyagok előállítása a természeti erőforrások felhasználásával és üvegházhatású gázok kibocsátásával is együtt jár. Az építőipar jelenleg a globális kibocsátás mintegy 38%-ért felelős, amelynek egynegyede az építőipari alapanyagok gyártásához, míg háromnegyede az épületek üzemeléséhez kötődik.  Emiatt nem kérdés, hogy nagy szerep hárul az építőiparra a fenntartható jövő megvalósítását illetően.

Éppen ezért a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) és tagvállalatai számára stratégiai prioritás a fenntartható, minél kisebb ökológiai lábnyomú működés megvalósítása, és ezáltal a magyar építőipar zöld átállásának segítése és támogatása.

„A hazai építőipar egyik legfontosabb feladatának tekintjük, hogy legyen szó akár az épületek energiafelhasználásáról vagy az építési folyamat során felhasznált anyagok előállításáról és szállításáról, tagvállalataink csökkentsék környezeti lábnyomukat. A technológiai újítások alkalmazásával - megfelelve a korunk elvárásainak is – a zöld építkezések megvalósulhassanak, ezáltal pedig hozzájárulhatunk a városok és a társadalom fejlődéséhez.” -  nyilatkozta Hoffmann Tamás, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.

Jó példa erre, hogy az elmúlt években egyre több hazai építőipari cég vállalt aktív szerepet a körforgásos gazdaságban. Az alternatív tüzelő- és nyersanyagok alkalmazásával és a termelési folyamatok optimalizálásával lehetőség nyílik a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználására és csökkenthető a szemétlerakókba kerülő hulladékok mennyisége is. Ráadásul az alapanyag gyártók saját környezeti lábnyomukat, az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkenthetik.

A jelen kihívásai

Az építőipar jelenleg számos nehézséggel néz szembe: az építőipari termelés volumene 2024 márciusában (a nyers adatokat figyelembe véve) 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 első negyedévében 23 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. Májusban (áprilishoz képest) nőtt a lakosság inflációs várakozása és a munkanélküliségtől való félelme, ami szintén nem kedvez az építkezési tervek megvalósulásának. Ezt tovább súlyosbítják a magyar gyártókat terhelő többlet adóterhek, amelyeket az import áruk esetében nem kell megfizetni. Ennek következtében a hazai gyártók kénytelenek voltak optimalizálni termelési volumenüket, így csak alacsonyabb kapacitással tudnak működni. Az elmúlt időszakban emellett az állami és a külföldi beruházási kedv visszaesése is tapasztalható volt. Mindez nehézségeket okoz a Szövetség tagvállalatai számára is, mivel nem tudják megvalósítani a tervezett és szükséges környezetvédelmi beruházásokat, ami veszélyezteti a kitűzött karbonsemleges működési célok elérését.

A CeMBeton és tagvállalatai bíznak abban, hogy a hamarosan induló otthonfelújítási program hatására a lakások felújítása révén a hazai építőipar élénkülni kezd, és az energetikai korszerűsítést célzó hiteltámogatások további felújítási munkálatokat generálhatnak.

„Számításaink szerint számos hazai kistérség foglalkoztatási rátája növelhető lenne, a teljes hazai GDP-ben pedig akár 0,15%-os növekedést is elő tudnának idézni a tevékenységükkel a CeMBeton szövetség tagvállalatai. Ahhoz azonban, hogy mindez fenntartható módon tudjon megvalósulni, a tagvállalatok többségénél további környezetvédelmi beruházások szükségesek. Az általunk képviselt vállalatoknál kiemelt cél a nettó karbonsemleges működés elérése, melyhez stabil és tervezhető gazdasági, piaci és szabályozási környezet szükséges. A CeMBeton célja a továbbiakban is, hogy a szakmai párbeszédek által, a magyar szabályozási szervekkel és hatóságokkal közös erővel állíthassuk zöld pályára a hazai építkezéseket.” – erősítette meg Hoffmann Tamás.

Forrás: CeMBeton
Fotó: Green Home Los Angeles

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. július 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton