hírlevél | 2024. 05. 16.




Az iparág törekvései és fejlesztési lehetőségei a fenntartható fejlődés és a dekarbonizáció jegyében

A globális felmelegedés és éghajlatváltozás negatív hatásainak felerősödésével összefüggésben egyre többször és egyre többet kerül célkeresztbe a beton.


 

Ráadásul a negatív hírek és bélyegek mindig sokkal gyorsabban terjednek és jobban tapadnak, mint a pozitívak, így az ezekkel kapcsolatos cáfolatok és szemléletformálás hatalmas erőfeszítést, illetve erőforrást igényel az iparágban tevékenykedő vállalkozásoktól és kommunikációs szakemberektől.

A Beton újság április számában Rácz Attila írásában arra törekszik, hogy néhány tévhitet, dezionformációt eloszlasson, illetve rávilágítson arra a tényre, hogy az iparágnak és közte a betonnak igenis komoly szerepe, valamint létjogosultsága van a fenntartható építésben és a körforgásos gazdaságban.

Az ENSZ (UN environment programme) 2018-as és a Zöld Épületek Világtanácsának (WGBC – World Green Building Council) 2019-es kutatásai szerint az épített környezet a világ bruttó éves szén-dioxid-kibocsátásának 39%-áért felelős. Ebből a 39%-ból 28% az épületek üzemeltetéséből (fűtés, hűtés és energiaellátás) származó kibocsátás, és csak a fennmaradó 11% az, ami az építőanyagok előállításához, valamint magához az építési tevékenységhez köthető.

Óriási tévhit és dezinformáció tehát az, hogy mind a 39% a cement- és betongyártás – így a beton, mint építőanyag – számlájára lenne írható. Nagyon sok „szakértő” keveri össze (akár szándékosan, akár nem) ezeket a számokat (39%-ot a 7–8%-kal), amivel hatalmas károkat okoznak az iparágnak. Az USA-beli Princeton Egyetem kutatása (2021) szerint a cement- és betonipar a világ CO2-kibocsátásának mindössze 8%- áért felelős világszinten. Persze ez is sok, de azért mégsem 39%!

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja, a JRC (Joint Research Centre) kutatása (2023) szerint a cementipar a világ CO2-kibocsátásának 7%-áért felelős, az EU-ban ez viszont 4%.

Természetesen ezekkel a számokkal sem lehet dicsekedni, ezért fontos lenne, hogy mielőbb nullára, vagy annak közelébe szorítsuk az iparág károsanyag-kibocsátását, de azért mégsem olyan elkeserítő a helyzet, mint ami ezzel kapcsolatban a közhiedelemben terjed.

A teljes cikket a Beton újság áprilisi számában tudja tovább olvasni!

Fotó:     psci.princeton.edu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. május 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton